הליך פשיטת הרגל מוסדר בפקודת פשיטת הרגל. לפיה, ניתן צו לכינוס נכסים על ידי כונס. הצו מטיל מגבלות שונות על החייב בפעולותיו בנכסיו כדי שניתן יהיה להיפרע מהם בעתיד במידה שיוכרז כפושט רגל. לאחר מכן, ברגע שהאדם אכן מוכרז כפושט רגל, אוספים את הגורמים להם הוא חייב כספים. את הנכסים של החייב מעמידים למכירה ומהסכומים שמתקבלים מהמכירה, הנושים נפרעים לפי סדר הפירעון הקבוע בחוק. אם סך כל החובות עולה על סך כל הנכסים שברשות כונס הנכסים, כל נושה יקבל את חלקו היחסי מעוגת הכספים שיחולקו לכיסוי החובות.
הוצאה לפועל
הוצאה לפועל הינו הליך שבו אדם פונה לרשות ההוצאה לפועל במטרה לקיים פסק דין שניתן לזכותו. חוק ההוצאה לפועל קובע כי רשות ההוצאה לפועל היא שאחראית למימוש פסק הדין הנ"ל. רשם ההוצאה לפועל מגדיר כיצד יש למלא את פסק הדין - בין אם על ידי פקודת מאסר, צווים לתשלום, צווי עיקול ועוד. דוגמאות להליכים המתבצעים במסגרת הוצאה לפועל ופשיטת הרגל:
- צו עיקול: אחד מהצווים אשר מוטלים במסגרת הליכי הוצאה לפועל פעמים רבות. במסגרת צו העיקול, שניתן על ידי בית המשפט ונאכף על ידי ההוצאה לפועל, רכושו של החייב מעוקל על ידי הרשויות במטרה שיסדיר חובותיו, אחרת - יוכרז כפושט רגל ונכסיו הקיימים יילקחו מידיו. לרוב, החייב יקבל התראה על צו העיקול אך לעיתים לא יקבל וזאת כשמתעורר החשש להברחת נכסים.
- פרסום חשבון כמוגבל: מדובר בהכרזה על חשבון, אשר במשך שנה נמשכו ממנו לפחות 10 שיקים שהיו ללא כל כיסוי (מבלי שהייתה יתרה בחשבון לפרוע את החובות), כעל מוגבל. כלומר, מוכרז כי ניתן לבצע בחשבון משיכות נוספות והאדם שהוגבל לא יוכל לפתוח חשבון חדש.
סעיף 2 לחוק איסור לשון הרע קובע כי על מנת שפרסום מצוין יעלה כדי לשון הרע, עליו להיכנס בגדרי ההוראות הקבועות לכך בחוק. על פי החוק, פרסום לשון הרע יכול להיעשות במגוון דרכים - בכתב, בציור, בתמונה, בעל פה וכו'. הן צו העיקול והן פרסום החשבון כמוגבל יכולים לענות על דרישה זו ובלבד שהגיעו לאדם אחד זולת החייב עצמו. לאחר שהוגדר כי מדובר בפרסום, יש לבחון האם מדובר בדבר שפרסומו עלול להשפיל, לבזות או לפגוע באחר (לפי סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע).
הלכה פסוקה היא כי אפשר שצו עיקול ופרסום חשבון כמוגבל יכולים להוות פרסום לשון הרע. לעיתים, עצם פרסום הדבר יכול לגרום לאדם נזק בלתי הפיך שכן הוא עלול להיות מושפל ואף להיפגע מקצועית מהפרסום. למשל, בעל עסק אשר פרסומו של צו עיקול שהוטל על חשבון הבנק שלו עלול לגרום לספקים להפסיק את עבודתם עימו מחשש שלא יפרע חובות וכיוצא באלו.
כשמדובר בפרסום שגוי, על אחת כמה וכמה הפגיעה באדם תהא חמורה יותר, וזאת משום שהוא נענש ונפגע על לא עוול בכפו. לכן, בית המשפט קבע גם בהקשר של פרסום שגוי כי הצווים עלולים לגרום נזק תדמיתי רב עוצמה לאדם מפני שגורמים לו להיראות כמי שאינו עומד בתשלום חובותיו.
כדאי לציין, כי גם אם הטעות נעשתה בתום לב, והמעקל לא התכוון כלל לפגוע במושא הצו, לעיתים בית המשפט יקבע שמדובר בפרסום לשון הרע ועל המפרסם ששגה לפצות את התובע. קביעה כאמור תתקבל אם בית המשפט ימצא כי היה ניתן למנוע את הפרסום המוטעה.
במקרים אלו, בית המשפט יטה להגן על האדם הפשוט אשר חשבונו הוגבל או שניתן נגדו צו עיקול, במיוחד כאשר הרשות טעתה והוציאה צווים שגויים או כשפרסמה אותם באופן שפגע באדם והוציא דיבתו. הסיבה לכך היא פשוטה: לרשות הרשות עומדים משאבים זמינים יותר ורחבים יותר מאלו שעומדים לרשות האדם הפרטי. ברגע שרשות מבצעת פעולה (דוגמת הוצאת צו) אשר ביכולתה להביא לפגיעה בשמו הטוב של אדם, עליה לנקוט את מירב הזהירות ולבדוק פעמים מספר כי היא אכן מפנה את הצו אל האדם הנכון, וכי לא התרשלה באיתורו.
לסיכום, הוטל נגדך צו עיקול או שהוגבל חשבונך בלא סיבה מוצדקת בעיניך, פנה/י לעורך דין המתמחה בעיקולים ובהוצאה לפועל כדי לבחון את המקרה. כך, ניתן יהיה לראות האם אכן הצו הוטל שלא לצורך, האם ניתן לבטלו, והאם הוא אכן מוציא לשון הרע.